Legionella algemeen

» De legionella bacterie

Legionella is een genus van bacteriën waarbinnen de stam Legionella Pneumophila de bekendste is en tevens de voornaamste ziekteverwekker. Binnen het geslacht Legionella zijn er, naast Legionella Pneumophila, nog meer dan 40 andere stammen waarbij van 12 soorten is aangetoond dat zij ziekteverschijnselen kunnen veroorzaken.

De bacterie is voor het eerst ontdekt in Amerika. In 1976 werd er in Philadelphia een bijeenkomst gehouden van de American Legion Convention, de Amerikaanse vereniging van oud-strijders. Een aantal van hen kreeg een ernstige longontsteking met dodelijke afloop. Bij onderzoek bleek deze longontsteking veroorzaakt te zijn door een bacterie die de naam Legionella Pneumophila kreeg, omdat hij ontdekt was bij de Legion Convention. De naam Pneumophila komt uit het Grieks en betekent "longminnend". Het feit dat de bacterie pas in 1976 ontdekt is, wil niet zeggen dat hij al niet veel eerder bestond. Maar door het op grote schaal uitbreken van de ziekte kon er pas toen goed onderzoek naar worden gedaan worden en een beschrijving ervan worden gemaakt.

Onder normale omstandigheden komt Legionella in ons klimaat in zeer kleine hoeveelheden voor en is dan absoluut niet gevaarlijk voor onze gezondheid. Onder speciale omstandigheden kan de bacterie zich sterk gaan vermenigvuldigen. Dit kan met name het geval zijn in fonteinen, in douches, boilers, luchtbevochtigers of eventueel in een slecht onderhouden subtropisch aquarium met veel bodemslib, veel algen en weinig soorten micro-organismen.

Legionella Pneumophila blijkt onder bepaalde gunstige omstandigheden sterk in aantal toe te nemen. Optimale groeiomstandigheden zijn stilstaand water met een temperatuur tussen 25 en 55 graden Celsius (optimaal is 42 °C) en de aanwezigheid van biofilm of ander organisch materiaal.

Dergelijke omstandigheden blijken veelvuldig voor te komen in door de mens ontworpen warmwatersystemen zoals drinkwaterleidingen, zwembaden, fonteinen, luchtkoelers, hennep gefitte leidingen etc.. Als het water niet door het hele watersysteem kan stromen, is het mogelijk dat het water langdurig blijft stilstaan in 'dode' hoeken. De bacterie krijgt zo de kans zich te vermeerderen in slijmlaagjes (biofilm) aan de binnenkant van leidingen of in het bezinksel op de bodem van leidingen en reservoirs. Legionellosis kan dus voornamelijk gezien worden als een "beschavingsziekte".

Meer informatie?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder!

legionella bacterie

Valid CSS!  Valid XHTML 1.0 Transitional